Palmolja har lång hållbarhet och härsknar inte lika snabbt som många andra fetter, den behåller alltså den neutrala smaken under en lång tid.
Varor som innehåller palmolja har därför en lång hållbarhetstid, och det kan bidra till minskat matsvinn – vilket är ett av Coops prioriterade områden inom hållbarhetsområdet.
Den har dessutom egenskaper som gör att smak och konsistens inte påverkas och därför kan den användas i många olika produkter, som glass, chips och kakor.
Den kan ersätta härdat fett, innehåller inga transfetter och mindre mättat fett än t ex smör och margarin.
Dessutom är palmoljan en viktig ekonomisk tillgång för länderna där den produceras.
Om odlingen sker på ett hållbart sätt och inte på tidigare obrukad mark kan produktionen bidra till inkomster och arbetstillfällen. Coop köper endast certifierad palmolja, vilket är en garanti för att odlingen sker på ett hållbart sätt
Palmolja är ett prioriterat hållbarhetsområde. Coop jobbar med detta på flera sätt och är medlemmar i RSPO. Alla produkter under varumärket Coop och Änglamark som innehåller palmolja har någon typ av certifiering på palmoljan.
Så sammantaget tar vi den här frågan på största allvar och vi arbetar med att hitta alternativ och undersöka vad vi kan göra. Läs gärna mer om vårt arbete på Coop.se och på WWF score card för palmolja för 2016.
#palmolja#hållbarhet#matproduktion